Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

Miért fontos a megfelelő szigetelés kialakítása egy új otthonban?

2021. december 10. 08:09 - annazsanett

zetra.jpg

Kép forrása: https://unsplash.com/@spacejoy

Akár újépítésű házba költözünk, akár egy régebbi épületet újítunk fel, ma már elengedhetetlen, hogy jól legyen szigetelve. Több szempontot is fel tudunk sorolni, a legkézenfekvőbb, hogy nő a lakás komfortfokozata, kevesebb pénzt költünk fűtésre, hűtésre, nő a ház értéke és jobb lehet a ház energetikai besorolása is. Ráadásul a megfelelő szigeteléssel sokat teszünk azért is, hogy minél alacsonyabb legyen az épület károsanyag kibocsátása. 

Mennyit spórolok a fűtésen, ha megcsináltatom a szigetelést?

Sokat! Amennyiben régebbi építésű házunk van, a nyílászárók és az épületgépészet mellett fontos, hogy megvizsgáljuk az épület szigetelésének állapotát. Megfelelő vastagságú és minőségi szigetelés hiányában a következő hőveszteséggel számolhatunk: 30 % a födém és a tető irányában, 25-35 % a homlokzati falakon keresztül, 10-15 % a padlón át és 25-35% a nyílászárókon keresztül. Az utólagos homlokozatszigeteléssel, födémszigeteléssel rögtön megfogtuk az elillanó hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mennyit nyertünk a nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át!

Télen magas fűtésszámlával szembesülünk, nyáron magas villanyszámlával. Az épületek hűtésére ráadásul háromszor annyi energiát emésztünk fel mint a fűtésre! A megfelelő hőszigeteléssel kevesebbet fogjuk használni a klímát, a megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt nyáron akár 5-7 °C-kal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. A fújható hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetjük rezsiköltségeinket.

Nő a komfortfokozat!

Ha egy új lakásra, házra gondolunk, elképzeljük, milyen jól lesz üldögélni szeretteink körében egy hideg téli estén bent, a szép nappaliban. Vagy arra, milyen jó lesz a hőség idején meghúznunk magunkat a kellemesen hűs szobánkban. A jól kiválasztott homlokzati szigetelőanyaggal, födémszigeteléssel - hagyományos vagy fújható kiszerelésben - és megfelelő kivitelezéssel jelentősen nőni fog az épületben a komfortérzetünk. Télvíz idején nem hűl le olyan gyorsan az épület, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van. Nyáron pedig nem forr fel az agyunk a hőségtől már az első meleg nyári nap után. Megfelelő padlás szigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron pedig nem engedi be a hőséget.  

Csak a szakszerűen elhelyezett szigetelés segít!

Egy sima, betonfödém szigetelését házilag is el tudjuk végezni megfelelő mennyiségű üveggyapottal. Azonban a homlokzati szigetelést, a fújható szigetelést már érdemes szakemberre bízni. Ám az se baj, ha mi magunk ismerjük a szigetelési munkafolyamatot! Nem érdemes spórolni a szigetelő anyag minőségén és vastagságán!

Sokan esnek abba a hibába, hogy beérik vékonyabb szigetelő anyaggal, vagy összebuherálják a különböző minőségű, vastagságú anyagokat. A nem kellő vastagságú anyaggal megoldott szigetelés sajnos nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, viszont jó sok munkába és pénzbe kerül. A rosszul illeszkedő, egymással nem kompatibilis anyagok találkozási pontjánál vizesedés, penészedés alakulhat ki, rosszabb esetben le is eshet a falról a szigetelő anyag.

Szintén lényeges a ragasztás módja, látszólag egyszerű, de egy slendriánul felragasztott szigetelőlap alatt rések alakulhatnak ki, amibe bejut a víz, megfagy, kienged és ez a folyamat pár év alatt tönkre teheti a szigetelést. Nézzünk utána az eljárásnak akkor is, ha nem a saját két kezünkkel ragasztjuk fel az elemeket! Így hamarabb kiszúrhatjuk, ha a kivitelező véletlenül nem megfelelően alkalmazná a ragasztót. 

Javulhat a házunk energetikai besorolása!

Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb lehet a besorolás. Ha használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke! 

Akik új házat építenek, fontos tudniuk, hogy azoknak az épületeknek, amelyek 2022 június 30.-a után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden újépítésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Minél jobb a szigetelés, annál kevesebb hőenergiát kell ahhoz használnunk, hogy komfortos legyen a lakásunk. Ezzel együtt jelentősen csökken az épületből távozó káros anyagok mennyisége. Vagyis kevesebb pénzt kell költenünk a rezsire és egy környezettudatosabb, kényelmesebb élettérben lakhatunk.  

Otthonunk energiatudatosabban fog üzemelni

Sokat beszélnek mostanában az energiatudatos otthon megteremtéséről. Nem mindegy, hogy mekkora egy családi ház vagy lakás károsanyag-kibocsátása, mennyi energiát pazarolunk el azzal, hogy szigetelés nélküli házunk fűtése során elillan a meleg a házból. De hogyan tudjuk úgy megépíteni az otthonunkat, hogy energiatudatosan működjön? A házak, lakások (akár utólagos) szigetelése, a korszerű nyílászárók vagy a megújuló energiaforrásból (napenergia, hőszivattyú, biomassza, esetleg vízenergia, szélenergia) származó elektromos áram, melegvíz és fűtési technológia mind fontos összetevői egy energiatudatos, huszonegyedik századi otthonnak.

Kevesebbet használjuk a kazánt és a klímát

Ha rosszul szigetelt a házunk, télen a kazánunk folyamatosan működik, hogy tartson egy alaphőmérsékletet, nyáron viszont rettentően meleg lesz a lakótér, olyankor a klímát kell pörgetni. A megfelelő szigeteléssel kevesebbet kell használni mind a két eszközt, így ritkábban kell szervizelnünk is.

Az épület komplexitásában gondolkozzunk!

Akkor lesz igazán komfortos, fenntartható az épületünk, ha a szigetelés mellett gondot fordítunk arra, hogy megfelelő nyílászárók kerüljenek otthonunkba. Emelett vizsgáljuk meg azt is, hogy milyen módon korszerűsíthetjük a fűtési rendszerünket. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magazin.koltozzbe.hu/api/trackback/id/tr1116779674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása