Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

A home office lesz a „normális”

2021. április 12. 09:25 - KB_Dorka

uptown-fokep013_2400x1102px.jpg

Egy évvel ezelőtt azt hittük, gyorsan túl leszünk rajta. Egy év elteltével már talán már látszik a fény az alagút végén – hiszen jönnek a vakcinák - , de még mindig nem tudjuk pontosan , mikor lesz vége. „Maradj otthon” – mondják, úgyhogy toljuk a home office-t és párhuzamosan zajlik az otthon oktatás is. Össze vagyunk zárva, 0-24-ben a négy fal közé. Párkapcsolatot és ember próbáló feladat, főleg, ha nincs egy nyugodt zug, ahova elvonulhatsz. Már több világcég bejelentette, hogy a pandémia lecsengése után is marad a home office. A cégvezetők rájöttek, hogy mennyivel olcsóbb nekik, ha az irodádat te magad biztosítod.


Ha huzamosabb ideje otthonról dolgozol, főként ha a párod is így csinálja, már biztosan rájöttél, hogy vannak ennek a helyzetnek hátulütői is. Ha pedig 1-2 gyermeked is van, akik a suli helyet otthon tanulnak, már biztosan eljutottál néhányszor arra a szintre, hogy ölni tudtál volna fél óra csendért.

Rengeteg tippet olvashatunk az interneten, hogyan alakítsd ki a „home office”-t:

  • Szerezd be az alapvető irodaszereket, 
  • legyen otthon is nyomtatód, 
  • válassz ergonomikus kialakítású széket, 
  • és igen, az ülés az új dohányzás, úgyhogy vegyél állítható magasságú asztalt, és dolgozz állva!

Igen ám, de egy dologról nem beszélnek. Hova fogod ezt a rengeteg cuccot tenni?


Ehhez már elég a konyhaasztalt kinevezni irodává, hiszen naponta háromszor minimum, de unalmában van, hogy ötször-hatszor is eszik a család.


A nappaliból lecsípett dolgozósarok a következő lépés. Legyen egy asztal meg egy szék, kéne egy polc is a többi cuccnak és ami a legfontosabb, legyen csend, hogy koncentrálni tudj. Igen ám, de a nappali másik sarka a párod irodája éppen. Csörög a telefon, zajlanak az online megbeszélések, ember legyen a talpán, aki így oda tud figyelni arra, amit csinál.


Elég hamar eljutunk a kézenfekvő megoldásig: kell egy dolgozószoba! Lehetőleg zárható ajtóval, ami kint tartja a zajt és az őrületet. Egy nyugodt zug, ahova munka ürügyén akkor is elvonulhatsz, amikor egyszerűen csak tele a hópapucsod a családdal.

uptown43_1300px_1.jpg

Nem vagy egyedül, másban is megfogalmazódott már ez az igény. És képzeld, van olyan ingatlanfejlesztő is, amelyik gondolt már arra, hogy nagyobb térre van szükséged.


Míg egy átlagos 2 szobás újépítésű lakást 40 nm-en valósítanak meg, az Avico Group legújabb fejlesztésű lakóházában a kétszobás lakások is 50-60 négyzetméteresek. Ráadásul a lakások többségéhez terasz is jár. Így amikor éppen a monitor nélküli pihenőidődet töltöd – tudod, óránként legalább egyszer tíz percre fel kell állni a gép elől! – akkor a teraszon nem csak friss levegőt szívhatsz, hanem szemtornát is végezhetsz azzal, hogy a zöldövezeti fákon csicsergő madarakat figyeled.


Az Uptown ugyanis a Pest zöld tüdejének is nevezett Angyalföldön épül, a Rákos patak szomszédságában. Még bent a városban, de már kint a zöldövezetben – kevés ilyen hely maradt Budapesten. A Rákos patak mentén ráadásul kiépített bicikliút vezet egészen a Naplás tóig. Mellette pedig kültéri fittness parkok, büfék és baráti beszélgetésre tervezett kiülők is vannak. Így akár ebédszünetben tekerhetsz egyet a friss levegőn, ami nem csak abban segít, hogy délután újult erővel vesd bele magad a munkába, hanem a kondidat is fenntartja.


Apropó, kondi. Tudtad, hogy Amerikában havi 1 kg-ot is híztak az emberek, mióta elkezdődött a járvány?


Reméljük, te ennél azért jobb karban vagy, de ha mégis úgy érzed, lenne mit lemozogni, ahhoz sem kell messzire menned. Itt van a közelben az Angyalföldi Sportközpont, a Vasas sporttelep, a Fáy utcai Oxigén Wellness, a Népfürdő utcai és Bodor utcai focipályák. Miután visszanyerted a bikini body-dat, és már szívesen mutatkozol fürdőruhában is az emberek előtt, választhatsz a Duna Aréna és a Dagály Fürdő közül.

uptown_te_rke_p_1300px_1.jpg

Rendben, eljutottunk odáig, hogy kell az a dolgozószoba és megtaláltuk az UpTown-t, ezt a fiataloknak és családoknak tervezett, megújuló energiával üzemeltetett lakóházat. De mibe fog ez neked kerülni?


Kevesebbe, mint gondolnád.


Egyrészről – bár ezt biztos tudod – az új építésű lakásokra csak 5% az ÁFA. Ha pedig CSOK-ot is igénybe veszel, amire természetesen az UpTown esetében is van lehetőség, még ezt az 5%-ot is visszaigényelheted. Ebben is szívesen segít az Avico Group finanszírozó partnere, az OTP.


Másrészről, a beruházónak nem véletlenül a sokadik sikerprojektje az UpTown. Szándékosan olyan négyzetméter árakat határoztak meg, amikkel a versenytársak nem igen tudják felvenni a versenyt. Nem beszélve a hírhedt „egy fizet, hármat kap” akciójukról. Minden hónapban néhány kiválasztott lakáshoz nagyon kedvezményes tároló és parkolóhely jár a mélygarázsban. Ezzel rengeteg pénzt spórolhatsz!

A projekt már túl van az alapkőletételen, de még van néhány lakás, amely bevezető áron érhető el. Nézd meg a kínálatot, és válassz a lakáscserére szánt pénzedből egy szobányival nagyobbat, mint amire eredetileg gondoltál! Így lesz végre egy saját dolgozószobád és nyugalmad home office idején is.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magazin.koltozzbe.hu/api/trackback/id/tr8916492834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbubo2 2021.04.12. 11:48:50

Kedves cikkiro

Ha mindenki homeofficeban lenne akkor leállna a világ
aki termel, értéket hoz létre az bejár dolgozni
nem lehet egy gépet üzemeltetni otthonról
irodakukacok lehetnek otthon de ha mindenki homeofficeba lenne akkor nem lenne a boltba semmi
érted?

munkanélküli informatikus 2021.04.12. 12:20:01

Két éve egymás után három cég utasíasította el az alkalmazásomat, mert távmunkában is végezhető (informatika) munkát nem voltam hajlandó egy távoli, zsúfolt, zajos irodába naponta bejárva csinálni, hiszen otthon ki van alakítva egy csúcsminőségű munkahelyem (azokat a körülményeket egy cég meg sem tudja közelíteni). Persze ma már nem zavarják el azt, aki csak távmunkában hajlandó dolgozni, most én lennék az ideális ember...

munkanélküli informatikus 2021.04.12. 12:28:10

A home office ne a nappaliban legyen (ott nyüzsög a család körülötted), hanem a hálószobában. Okos trükkökkel használaton kívüli állapotban meglepően kis helyen elfér egy meglepően kényelmes munkahely: pl a nagy monitor és a billentyűzet mozgtaható karok végén legyen, az egérpad a szék karfáján legyen, a hatalmas széket 2/3 részben be lehet tolni egy szekrényben kialakított mélyedésbe, stb.

Exploiter 2021.04.12. 12:47:14

“A cégvezetők rájöttek, hogy mennyivel olcsóbb nekik, ha az irodádat te magad biztosítod.”

A biorobotok meg örülnek, h employee as a service szolgáltatássá degradálták le őket. :)

Pedig ahogy minden, keleten ez IS olcsóbb, szóval hosszú távon annyira nem fognak örülni, de ezért biorobotok.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.04.12. 12:54:12

@drbubo2: Jaj persze, hiszen csak a szalagmunkas allit elo erteket egy cegnel, senki mas...

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.04.12. 12:58:48

@Exploiter:
En spec orulok, mert igy napi szinten 3-4 oraval tobb idom marad a csaladra, vagy barmire, amit eddig buszon/kocsiban zotyogve, dugoban ulve toltottem el csak azert, hogy elovegyem a magammal vitt laptopot, es beuljek az ABW nevu borzalomba, ami normalis munkara alkalmatlan.
Az en melomat spec. pont keletrol (India) szerveztek vissza ide, mert lehet, hogy olcsobb volt, viszont csapnivalo minoseget produkaltak, es ha az alap dolgokon kivul felmerult valami, akkor csak a szorri szorri, vi dont nó ment.

midnight coder 2021.04.12. 14:08:25

@drbubo2: Mármint azokra a termékekre gondolsz amit nem robotok vagy kínaiak állítanak elõ ?

midnight coder 2021.04.12. 14:10:19

Igazából a vicces az, hogy a zöldek már 30 éve sikítoznak, hogy milyen szar hogy a nép autóval jár, de az még nem tûnt fel nekik, hogy a városban a népesség legalább fele azért utazik vagy két órát naponta, hogy az otthoni számítógépe elõl átüljön a munkahelyi számítógépe elé, és hogy esetleg ennek is lehet némi ráhatása a CO2 kibocsájtásra ?

midnight coder 2021.04.12. 14:13:06

@Exploiter: Na most az igazság az, hogy azt a melót amit ki lehet vinni az indiánokhoz eddig is kivitték, és ebben kurvára nem akadályozta meg a cégeket hogy a dolgozó aki emiatt elveszítette a melóját csilli-villi irodában ült-e, vagy odahaza. Illetve, ha benn ülsz az irodában, akkor az irodabérlettel is drágább vagy mint az indián.

Exploiter 2021.04.12. 18:02:58

@midnight coder:

Hat nekem már volt egy két eset amikor egy egy beosztottat kellett menteni.
Mivel Béla jó arc, ezért segítek neki, sőt, olyan is volt, hogy még én meloztam pluszban, hogy legyen neki projektje a köv fél évben.
Józsi15 névtelen biorobot a homeofficbol teljesen érdektelen, pont nem érdekel, h kirúgják-e, rúgják, sose találkoztam vele, azt se tudom, ki az.
süti beállítások módosítása