Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

Idén is díjazták az ingatlanpiac legjobbjait

2021. november 25. 09:14 - annazsanett

Idén tizenkettedik alkalommal osztották ki a Portfolio Property Awards díjait, ahol a 2021-es év legmeghatározóbb ingatlanpiaci projektjeit értékelték. A döntést egy nyolc tagból álló zsűri hozta meg, akik elismerték többek között az év logisztikai fejlesztését, az év hotelprojektjét, és az év ingatlanpiaci innovációját.

A zsűri tagjai tizennégy kategóriában választották ki az év legjobb ingatlanpiaci szereplőit: Ágházi Gyula, Futó Gábor, Gereben Mátyás, Jellinek Dániel, Nagygyörgy Tibor, Noah Steinberg, Salamon Adorján és Scheer Sándor. Emellett két díjról, az év koncepciójáról, a szeptemberi Property Investment Forum résztvevői és a Portfolio olvasói szavazhattak. A tizenhetedik elismerést, ami egy különdíj volt, a Portfolio csapata ítélt oda.

 • Év Irodafejlesztése: Green Court Office Fejlesztő: Codic
 • Év Lakóprojektje 100 lakás felett: Metropolitan Garden Fejlesztő: Living/Wing
 • Év Lakóprojektje 100 lakás alatt: Erkel Residence Fejlesztő: GEOS Group Hungary
 • Év Hotelprojektje: Matild Palace Fejlesztő/Beruházó: Özyer Csoport, Melis Investment
 • Év Logisztikai Fejlesztése: CTPark Budapest East Fejlesztő: CTP
 • Év Irodabérleti Tranzakciója: Liget Center Fejlesztő: Wing – Ügyfél: RTL Magyarország – Ügynökség: Colliers
 • Év Ingatlanbefektetési Tranzakciója - belföld: Ericsson és evosoft központ Vevő: GTC – Eladó: Wing
 • Év Ingatlanbefektetési Tranzakciója - külföld: Hermes Business Campus Vevő: Adventum – Eladó: Atenor
 • Év Ingatlanpiaci M&A Üzlete: Auxesia Homes Vevő: Cordia – Ügylet: brit lakásszolgáltató felvásárlása

Forrás: portfolio.hu

Partnereink közül a Living és a GEOS Group Hungary is hatalmas elismerésben részesült.  Az Év Lakóprojekje 100 lakás felett díjat idén a Metropolitan Garden Fejlesztő, Living/Wing kapta. A Metropolitan Garden lakóparkot a XIII. kerületben, a Béke tér szomszédságában, júniusban adták át. Az épületben 105 darab, tágas terasszal rendelkező lakás került kialakításra. A projekt különlegessége, hogy az épület tetőszintjén maximálisan az egyedi igényekre szabható, budai hegyekre panorámás, óriás teraszos Penthouse otthonok kerülnek kialakításra. A magas színvonalú közösségi- és smart megoldásokkal kitűnik az ingatlanpiacon. Az Év Lakóprojektje 100 lakás alatt elismerést az Erkel Residence Fejlesztő, a GEOS Group Hungary nyerte el. Az Erkel Residence egy 78 lakásos, két épületből álló, nyolc emeletes lakóház A IX. kerületi Erkel utcán. A legfőbb jellegzetessége, hogy modern és korszerű stílust ötvözi a kényelemmel. Az épülethez hangulatos belső kert is tartozik, valamint opcionálisan vásárolható tároló és mélygarázs is található a lakóházban. A kínálatban a 34 négyzetméteres garzonlakásoktól kezdve a 122 négyzetméteres háromszobás lakások találhatóak. Már csak négy lakás szabad maradt eladó.

Forrás: portfolio.hu

Szólj hozzá!

Hogyan válasszon új otthonába kanapét?

2021. november 05. 06:48 - annazsanett

Hurrá! Megvásároltuk az új, tökéletes otthonunkat és beköltözés előtt már csak a bútorozás van hátra. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ne kapkodjunk, hagyjunk időt a tervezésre.

Impulzus vásárlás helyett gondoljuk át, hogy milyen bútorokra lesz szükségünk és legfőképp, hogy a bútorok milyen funkciókkal kell rendelkezzenek majd.

Hova kerüljön a kanapé?

A legbonyolultabb feladat mind közül talán az ideális kanapé megtalálása, hiszen az ágyon kívül a legtöbb időt a kanapén ülve töltjük otthonunkban.

A választás nem könnyű, hiszen vannak például U alakú kanapék, de lehet kapni más alakúakat is, az egyes darabok pedig funkcióban, méretben és árban is eltérnek.

image1_1.jpg

Fotó: Shutterstock

A kanapé általában a nappaliba kerül, de ez a mai modern lakásokban a legtöbb esetben már nem egy különálló helyiség, hanem sok esetben a konyha és az étkező is ebben a térben található.

Emiatt még alaposabb tervezésre van szükség, hiszen fontos, hogy az azonos térben lévő bútorok funkciói ne sérüljenek és a lehető legoptimálisabb helykihasználást érjük el.

Nagyon sokat segíthet ebben, ha mérethelyes alaprajz áll rendelkezésünkre, de magunk is felrajzolhatunk egy egyszerű skiccet a tervezéshez. Praktikus például, ha az étkezőszékek és az asztal közvetlenül a konyha rész mellett kapnak helyet, így nem kell majd minden étkezésnél a szoba másik végébe zarándokolnunk a tányérokkal.

A kanapé esetében el kell döntenünk, hogy térbe állítjuk, vagy az egyik oldalfalra, esetleg sarokba tolva helyezzük-e majd el. Ha nagy a nappalink, akkor nagyon jól mutat egy elegáns ülőgarnitúra a szoba közepén, ha viszont kicsi a rendelkezésre álló hely akkor inkább valamelyik falra kerüljön, mert ezzel nem csökken a térérzet, nem szeljük ketté a szobát.

Hogyan válasszuk ki az ideális méretet?

Ha eldöntöttük a kanapé helyét, akkor az tökéletes méret kiválasztása a következő lépés. A legtöbb ülőgarnitúra típusnál többféle méret közül választhatunk. Léteznek olyan termékcsaládok, amelyeket választhatjuk egyenes kanapé, L alakú ülőgarnitúra, vagy akár U alakú kivitelben is. Ha szeretnénk egy kicsit hagyományosabb megoldást, akkor választhatjuk a 3-2-1-es összeállítást is, azaz egy hosszabb és egy rövidebb kanapé mellé egy fotelt helyezünk el a térben.

A helyes méret megtalálásához segítséget nyújthat az, ha a padlón papírból kirakjuk, vagy egy festő szalaggal körbe ragasztjuk a tervezett helyet. Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki, mert a bútorboltban a nagyobb tér miatt minden kanapé kisebbnek tűnik, mint később az otthonunkban. A gondos tervezés megkímél bennünket a későbbi kellemetlenségektől.

A végleges méret fixálása előtt ügyelnünk arra, hogy kb. 1 méteres távolságot érdemes hagynunk a kanapé mellett minden irányból a kényelmes közlekedés biztosítására, de ha ez nem megoldható, akkor a távolság minimálisan 70 cm legyen. Ennél kisebb hely esetén már szűkösnek érezzük majd a teret, beleütközhetünk a bútorokba, így erre mindenképpen ügyeljünk.
image2.jpg

Fotó: Shutterstock

Kik használják majd és hogyan?

Fontos átgondolnunk, hogy hányan és mi módon használjuk a kanapét. Ha baráti beszélgetések fő színtere, akkor a legjobb, ha két kanapét helyezünk el egymással szemben, mert a szemben ülővel kényelmesebben társaloghatunk, mint ha a beszélgetőpartner mellettünk foglal helyet. Ha elsősorban tévénézésre használjuk a kanapét, úgy tervezzünk, hogy a legtöbb ülőhely a tévével szemben helyezkedjen el. Ha elegendő hely áll rendelkezésre, fotellel vagy puffal egészíthetjük ki az összeállítást. A puff a későbbiekben lábtartóként, vagy plusz vendég ülőhelyként is bevethető!

Ha a fentieket kipipáltuk - irány a bútorbolt!

Az üzletben üljünk bele minden nekünk tetsző kanapéba. Ne érezzük feszélyezve magunkat és dőljünk le kényelmesen, ha inkább fekvő helyzetben használjuk majd. Ehhez az üzletekben átlátszó fóliát is kérhetünk, hogy a cipőnket se kelljen levennünk.

A választásnál fontos szempont az ülésmagasság és az ülésmélység is. Ha inkább egyenesen ülve használjuk a kanapét és fontos, hogy a hátunkat tökéletesen megtámassza akkor a 42-47 cm-es ülésmagasságot és az 50-60 cm közötti ülésmélységet találjuk majd ideálisnak. Ha kényelmesen fel szeretnénk kucorodni a kanapéra, vagy el szeretnénk heveredni rajta akkor választhatjuk az alacsonyabb, 38-42 cm-es ülésmagasságot, 60-80 cm-es ülésmélységgel kombinálva.

Ideális átmenetet képeznek a két típus között a Novo Home kínálatában lévő ADA Trendline és Alina kanapék, melyek közül az ülésmélység több típusnál állítható, változtatható. Ez a funkció a háttámlák előre-hátra billentésével, vagy az ülőfelületet motoros ill. manuális előre mozgatásával is elérhető. 

Választható funkciók - kérjük vagy ne?

Szót kell ejtenünk még a számtalan választható funkcióról. Ha vendéget szeretnénk elszállásolni és nincs vendégszobánk, vagy egyszerűen csak kényelmesen, lábunkat feltéve szeretnénk pihenni a kanapén, akkor feltétlenül kérjünk a kanapéba ágy funkciót. Ha pedig kevés a rakodótér a nappaliban, vagy csak a gyakran használt plédnek és párnának szeretnénk méltó helyet találni, akkor jó szolgálatot tehet egy ágyneműtartó.

image3.jpg

Fotó: Shutterstock

A kanapéba választható extrák száma ma már végtelen, az állítható nyaktámaszoktól, a dönthető karfákon és USB töltőn át a relax funkcióig. Mindenki dönthet az igényei és persze a pénztárcája szerint.

És a minőség? Honnan tudjuk, hogy tartós lesz-e?

Ha igazán hosszú élettartamú és jó minőségű kanapét szeretnénk vásárolni akkor érdemes egy kicsit több pénzt áldoznunk rá. Fontos, hogy ne csak a külső megjelenés alapján döntsünk, hanem az üzletben részletekbe menően érdeklődjünk a gyártáshoz felhasznált alapanyagokról is, mert nagyon sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Intő jel lehet, ha az eladó nem tájékozott, vagy egyszerűen csak nem szívesen osztja meg velünk az információkat. Egy nívós szakkereskedésben megfelelő választ kaphatunk minden kérdésünkre.

Alapvető, hogy egy kanapéban minden, ami tartó funkcióval bír keményfából (esetleg fémből) készüljön, ne válasszunk fenyő vázszerkezetű kanapét, mert nem lesz tartós. Az ülések alapja a teherhordó vasalat, acél hullámrugó vagy bonell alapanyagú legyen. Ne vásároljunk olyan kanapét, amelyben nincs rugós alátámasztás.

A rugó alapra általában hab borítás kerül, de itt is fontos a minőség. A 20-25-ös sűrűségű habok ugyan kényelmesek az első próbánál, később azonban nagyon felpuhulhatnak, kátyúsodhatnak. Válasszunk sűrűbb 35-50 közötti keménységű habot.

Amit szabad szemmel látunk az a külső borítás, ami lehet szövet, bőr vagy akár bőr hatású szövet. A legfontosabb szempont általában a tisztíthatóság és a tartósság. Bár a bőr jól tisztítható anyag, ideális választás gyerekek, kisállatok mellé, az utóbbi időben kevesebben választják, mint a szöveteket, mert a bútorszövet gyártás óriásit fejlődött az elmúlt években. Extrém tartós, mosható, csúcstechnológiás szövetek jelentek meg a piacon.

Végleges döntés előtt, ha lehetőség van rá kérjünk egy kis szövet vagy bőrmintát az üzletből és vizsgáljuk meg a előzetes választásunkat az otthoni fényviszonyok között is is.

A Novo Home-nál megvásárolható összes ADA Trendline, Alina és Tom Tailor kanapé tervezhető, egyedileg összeállítható, nagyon sokféle méretben és rendkívül sokféle bevonó anyaggal rendelhető, így ideális választás, ha a tökéletes méretű és funkciójú kanapét szeretnénk megtalálni otthonunkba.

Novo Home Bútor Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 3.

Szólj hozzá!

Ékszerdoboz Budapest szívében

2021. október 15. 08:10 - annazsanett

Terézváros, Budapest VI. kerülete a pesti oldalon található. A városrész jelentős kereskedelmi, idegenforgalmi és diplomáciai központja Budapestnek. Az egyre gyarapodó kereskedelmi és bankhálózat, korszerű üzletközpontok, utazási irodák, vendéglátóhelyek, színházak és egyéb művelődési és szórakozási lehetőségek sokasága a Főváros egyik legváltozatosabb kerületévé teszik Terézvárost.

2_1.jpg

A kerület északi sarkában a Nyugati pályaudvar és az előtte kialakult tér nyüzsgő világa fogadja a helybélieket és a messziről érkező látogatót. Nem messze már a Pesti Broadway forgatagában érezheti magát az ember, színházak és vendéglátóhelyek között. Csak néhány lépés, és máris a legújabb magyar Világörökségen járunk, az Andrássy úton, a nagyszerű neoreneszánsz bérpaloták között, a platánfák árnyékában húzódó sétányon, az előkertes elegáns villa-paloták szomszédságában.

1_2.jpg

A kedves kis lakás

A 25 négyzetméteres lakás magánkézből eladó és azonnal költözhető. A rendezett társasház első emeletén helyezkedik el, nem a körfolyosóról nyílik, hanem egy zárt kisebb folyosóról. Ezért az időjárás viszontagságai, az eső és a hó nem éri a bejárati ajtót. A lakás kis méretéhez képest három ablak is található benne, emiatt világos és az átszellőzés is könnyedén megoldható. Kiváló választás lehet fiatal pároknak, vagy egyedülállóknak is. Az elosztását tekintve egy különálló szobából, rusztikus hangulatú konyhából, fürdőszobából és egy kis tárolóból áll. A bejárati ajtó több pontos biztonsági ajtó, a fűtést elektromos rendszer biztosítja. A későbbiekben van lehetőség, közvetlenül a lakás mellett található, egy jelenleg a lakóközösség által használt, körülbelül 10 négyzetméteres helyiség megvásárlására is. A társasház kellemes hangulatú, a közös terek jól karbantartottak és rendezettek, pénzügyi nehézségek nincsenek, a közös fejlesztések jól szervezettek.

3.jpg

A lakás az infrastruktúrát tekintve kedvező helyen fekszik, öt perc sétával több nagyobb élelmiszerbolt, éttermek, éjjel-nappali üzletek, zöldségesek, cukrászda is elérhető. A közlekedést tekintve szintén csak pár perc sétára van villamos, buszjárat és metró, földalatti is elérhető. Az ingatlant reális áron, a környék átlagárának megfelelően kínálja a tulajdonos eladásra.

 

Szólj hozzá!

Közel a vízhez, közel hozzád: új otthonok közvetlenül a Duna-parton

2021. augusztus 30. 14:10 - annazsanett

A Metrodom legújabb beruházása a Duna-part közvetlen szomszédságában épülő Metrodom River lakópark, amelyet a kiemelkedően jó lokáció és a lakóparkban elérhető egyedi szolgáltatások tesznek különlegessé.

270_metrodom_cam_19_final.jpg

A XI. kerületi Budafoki úton épülő Metrodom River lakópark legfőbb vonzóereje kétségtelenül a vízpart közvetlen közelségéből ered, és a vízparti életérzés mellett számtalan kikapcsolódási forma is adódik az itt élők számára. A lakópark keleti kapuja közvetlenül a vízparti sétányra nyílik, ahonnan néhány perc alatt a Kopaszi-gátra lehet eljutni gyalog, kocogva vagy akár biciklivel. Egyedi szolgáltatásnak számít a lakópark saját közösségi csónakháza, ahol a lakók ingyen bérelhetnek csónakot és barangolhatják be a Dunát a családdal vagy barátokkal.

A víz tehát nagyon fontos szerepet játszik a Metrodom River esetében, nem csupán a Duna jelenléte miatt, hanem mert a tervezés során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a víz elem a lakópark egészén több helyen is visszaköszönjön. A belső sétányon díszmedencék és csobogók, valamint egy, a gyerekek számára megépített vizes játszótér garantálják a kellemes környezetet.

270_metrodom_cam_13_final.jpg

A lakópark az elhelyezkedését tekintve kiváló adottságokkal bír. A nyugati kapu a Budafoki útra nyílik, ahonnan mind gépkocsival, mind a tömegközlekedést választva gyorsan juthatunk el a belvárosba. A 133E busz megállója 1 percre található, amivel átszállás nélkül eljuthatunk a Március 15. térre, és ugyanebben a megállóban áll meg a 103-as busz is, amellyel néhány perc alatt elérhető a M4-es metró. Sétatávolságon belül pedig az 1-es és a 41-es villamos is gyorsan elérhető.

A gyermekekkel rendelkező családok számára szuper hír, hogy az E épületben családi bölcsőde, az A épületben pedig kétcsoportos önkormányzati óvoda működik majd, így a gyerekeknek ki sem kell menniük majd a biztonságos közösségből. A lakópark belső parkjában a felszíni közlekedés ráadásul teljesen mentes az autós forgalomtól, mert a parkolókat a felszín alatt kialakított teremgarázsban érik el az itt élők, így a gyerekek szabadon engedhetők játszani a lakóparkon belül.

270_metrodom_ovoda_02_final_final.jpg

A különleges szolgáltatások sora még nem ért véget, ugyanis a parkon belül közösségi teraszok, grill-, jóga és tai chi terasz, kül- és beltéri edzőterem, szauna és kávézó is várja az itt élőket. A bevásárlást is van lehetőség a közvetlen közelben elintézni, ugyanis a lakópark közvetlen közelségében található az Újbuda Bevásárlóközpont, ahol Tesco, DM, posta és tisztító is található.

Amennyiben új építésű okosotthonokat keres folyóparti környezetben, prémium szolgáltatásokkal, keresse értékesítőinket és látogasson el a Metrodom weboldalára!

270_metrodom_drone_03_final.jpg

Szólj hozzá!

Új építésű otthonok, szobánként egy millió forint kedvezménnyel!

2021. augusztus 16. 09:46 - annazsanett

Egy új építésű lakás mindig jó befektetés. Most akár kedvezményesen is hozzájuthatsz álmaid otthonához a City Home L-M lakónegyedben és a Madarász38 lakóparkban! Már csak pár szabad lakás elérhető a Metrodom által kivitelezett épületekben.

mtrdmcitylm_mwp_4608.jpg

City Home L-M lakópark

Budapest IX. kerületében épült fel a City Home lakópark, ami a Vágóhíd, Mester és Máriássy utcák által határolt területen fekszik, ahol egy teljesen új, színes városnegyed alakult ki. A kivitelezés 2009-ben indult, a beruházás utolsó két üteme a Mester és a Máriássy utcák sarkán található, 349 lakásos épülettömb, amely 2020-ban került átadásra. Az azonnal költözhető lakások a Metrodom City Home L-M ütemén most akár 5 millió forint kedvezménnyel megvásárolhatók a fejlesztő különleges akciójának keretén belül.

mwp_0134.jpg

A IX. kerület az utóbbi két évtizedben látványos fejlődésen ment keresztül a tudatosan szervezett rehabilitációnak köszönhetően. Ezekhez a folyamatokhoz kapcsolódik a City Home L-M lakópark megépülése is, amelynek épületei között gyönyörűen karbantartott, békés hangulatú belső parkok húzódnak meg. A lakópark közelében található a Millenniumi Városközpont a Nemzeti Színházzal, a Művészetek Palotájával, benne a Ludwig Múzeummal, emellett számos Duna-parti irodaház nyújt munkalehetőséget a környéken élők számára. A lakópark a közlekedést tekintve is kedvező helyzetben van: a pár perc sétára lévő 51-es villamossal akár 7 perc alatt a Nagykörúton lehetünk, de könnyen megközelíthetők az 1-es és a 2-es, és az újonnan megszervezett 2M jelzésű villamosok megállói is, emellett közel a 3-as metró Nagyvárad téri állomása, valamint a Csepeli és a Soroksári HÉV is.

mwp_0135.jpg

Az L épületben még 8, az M épületben már csak 4 szabad lakás várja új tulajdonosait. Az eladó ingatlanok között a 34 négyzetméteres garzonoktól a 124 négyzetméteres, családosok számára is kényelmes alapterületű lakásokig sokféle típusú otthont találunk, igényeinknek és elképzeléseinknek megfelelően.

A családosok számára az is fontos szempont lehet a lakások kényelmes méretei mellett, hogy a lakópark közelében számos oktatási intézmény is található. Az épületek környezetében óriási zöldterületen alakították ki a Metrodom City Home L-M parkját, és a gyerekek örömére egy játszóteret is. A körbekerített magánjátszótér nem csak esztétikus, és izgalmas a gyermekek számára, hanem biztonságosan lett kialakítva, így a gyerkőcök nyugodtan játszhatnak, mialatt a szülők társaloghatnak egymással.

mwp_0033.jpg

További extra különlegesség, hogy az épület tetején a lakók által használható közösségi nappali mellett egy csodálatos panorámát nyújtó tetőterasz került kialakításra napozó-, valamit grillterasszal együtt.

Amennyiben új építésű ingatlan iránt érdeklődik, érdemes a helyszínen megtekinteni a lakóparkot és környezetét, valamint az otthonosan berendezett bemutató lakást. Még több információért keresse fel a Metrodom weboldalát!

Madarász 38 lakópark

A Madarász és a Szobor utca sarkán épült fel a Madarász38 lakópark. Az új építésű otthonok korszerűségének és felszereltségének köszönhetően a legnagyobb kényelmet nyújtják a belvároshoz közel, mégis zöldövezetben.mdrsz38_20201022_mwp_4170.jpg

 

A XIII. kerület Budapest egyik legnépszerűbb lokációja, ami az utóbbi években szinte teljesen megújult. Tökéletes közlekedési lehetőségek és kiváló infrastruktúra jellemzi, hiszen a megújuló 3-as metró Gyöngyösi utcai megállója 5 perc sétára található, a Váci úton pedig percek alatt a városközpontban lehetünk. A Margit-sziget, a Duna-part is egy karnyújtásnyira helyezkedik el, ez vonzóerő lehet azok számára, akik szeretnének a természet közelségében élni és sportolni. A bevásárláshoz sem kell messzire mennünk, pékséget ugyanis találunk a lakópark földszintjén, illetve a közelben számos üzletben intézhetjük el a mindennapi bevásárlást.

mdrsz38_20201022_mwp_4189_1.jpg

A családias hangulatú Metrodom Madarász38 lakóparkban 5 elkülönülő épületben találhatók az azonnal költözhető lakások. Egy-egy lépcsőházban 55-60 lakás került kialakításra, amelyek optimális választást jelentenek egyedül élők, párok és családosok számára is. Az okosotthonokat esztétika és kiemelkedő minőség jellemzi, a zárt belső kertben a családosok és főleg a gyerekek nagy örömére pedig a pihenőpark mellett egy látványos játszóteret álmodtak meg a tervezők, ahol egy fantasztikus mini csúszdapark került kialakításra! Minden szülő tudja, hogy mekkora segítség, amikor van a közelben egy játszótér, és az itt élőknek ehhez ki sem kell mozdulniuk a lakópark biztonságos közegéből.

mdrsz38_20201022_mwp_4217_1.jpg

A Madarász38 lakóparkban a kényelmi szolgáltatások sora nem ér itt véget, ugyanis a földszinti terekben a szaunát és fitnesztermet is kialakítottak, hogy ne kelljen messzire menni, hogy ha egy kis lazításra vágynánk a nap valamelyik szakaszában.

Mindkét lakóparkba beépítésre került a Metrodom okosotthon rendszere, amellyel manuálisan vezérelhető a lakás fűtése-hűtése és a világítása, valamint a nyílászárók állapota is ellenőrizhető vele. Az épületekbe az arcfelismerő kaputelefon is integrálásra került, amely a ház lakóit arcról felismerve engedi be az épületbe.

A Metrodom fent említett két lakóparkjának okosotthonai között csupán néhány szabad lakás található, amennyiben új építésű okosotthonokat keres, keresse fel a metrodom.hu weboldalát!

Szólj hozzá!

A Four Generations Property SE újragondolta az ingatlanbefektetési alapvetéseket

2021. július 13. 07:58 - annazsanett

 

illusztra_cio_pr_cikkhez.jpeg

A koronavírus járványt követő, az eddigiektől eltérő, sok szempontból mesterségesen előállított gazdasági válságra az ingatlanpiac is új típusú válaszokat adott. Olyan elgondolások lettek természetesek, amelyeket az eddig uralkodó ingatlanbefektetési főáram képviselői általában elvetendő megközelítésnek tartottak.

A komoly változások, legyen szó regionális vagy globális léptékről, paradigmaváltásra kényszerítették a nagyobb piaci szereplőket: legyen szó háborúkról, természeti katasztrófákról vagy éppen újonnan megjelenő találmányokról. A COVID-19 (sokan nem tudják, hogy ez a szó a COronaVIrus Disease 2019 szavakból készült) világjárványt követő furcsa válság olyan folyamatokat is elindított, amit nagyon kevesen láttak előre a pandémia kezdetén. Egyes esetekben rendkívül radikális változások léptek vagy lépnek majd életbe: sokak szerint ilyen az ingatlanpiac is. A változás és újratervezés itt is elkerülhetetlen.

A mainstream háttérbe szorulása, új konstrukciók megjelenése

A tipikus főáram az utóbbi időszakban nagyon leegyszerűsítve így nézett ki:

- „megveszem, felújítom, kiadom” modell:

                - ezen belül pedig nagyon eltért a rövid távú kiadás (AirBnB-zés) és a

                - hosszú távú kiadás (magyaroknak vagy külföldieknek).

                Bár a kettő nem zárta ki egymást teljesen minden esetben (diákok + AirBnB nyáron        például) vagy

- „megveszem, felújítom, eladom” modell.

Egyre többen gondolják úgy, hogy a rendkívüli módon felgyorsult világ és az ezzel járó folyamatos, kiszámíthatatlan változások mindkét modellt túl kockázatossá teszik. Ezért kell egy új stratégia amely elfogadható szintre csökkenteni a rizikófaktort.

Ezekre a kérdésekre a mainstream nem tudott igazán gyógyírt találni. A rövid távú kiadás ellehetetlenült (ahogy minden olyan szolgáltatás, elsősorban a turizmusban és vendéglátásban, amely külföldi vendégek pénztárcáira alapozott), a bérleti árak pedig az ország egyes részein csökkentek, máshol pedig igen szerényen növekedtek csupán. A tömeges elbocsátások, csökkentett fizetések, kényszer-szabadságolások és a növekvő infláció igen borús jelek a hosszú távú lakáskiadás egén. Ahogy a felújítás utáni továbbértékesítés is kevésbé lehet majd profitábilis: hiszen a felújítandó ingatlanok száma könnyen lehet, hogy drasztikusan le fog csökkenni a nemrég bevezetett lakásfelújítási kedvezmények és más ingatlant érintő támogatások miatt.

Mindezeket figyelembevéve biztosra vehetjük az elkövetkezendő időszakban sok szolgáltató igyekszik majd megfelelni a befektetők modifikált elvárásainak, amelyből az első már most is elérhető. Ez a metódus abból a felismerésből indul ki, hogy bérbeadás már nem az egyetlen lehetséges fókuszpontja egy befektetési célú ingatlan hasznosításának. Nézzük meg, miből is áll ez az innovatív konstrukció!

A Four Generations Property SE megoldása

A jövő kiszámíthatatlan, még sokkal inkább, mint 2 éve. Ahhoz, hogy egy újabb (egyes szektorokban folytatódó) válság vagy negatív trend, időszakosan „kipukkanó lufi” esetére is legyen tartalékunk, fontos lenne komoly kedvezménnyel megvásárolni az ingatlant. Azonban arra nincs csodaszer, hogy egy adott eladót hogyan győzhetnénk meg arról, hogy áron alul adja el a tulajdonát.

A megoldás, hogy nem a hagyományos módon és nem a megszokott szegmensben kell keresni a megfelelő ingatlant. Ugyanis, ha sikerül a megszokottól eltérően gondolkodnunk abból a szempontból, hogy a vétel után nem akarjuk (szinte) rögtön birtokba venni azt, akkor akár 40, 50, egyes esetekben akár 60%-kal is olcsóbban lehet hozzájutni bizonyos ingatlanokhoz.

Mi az ára ennek az elsőre hihetetlennek tűnő kedvezménynek?

A már említett piaci szegmens az úgynevezett életjáradékos ingatlanok piaca. Az egyik legfontosabb alapvetés (amelyet nagyon sokan rosszul tudnak vagy félreértenek), az, hogy az életjáradék NEM EGYENLŐ az eltartási (hivatalosan tartási) szerződéssel. Az életjáradékos szerződés esetében nincs szó gondozási kötelezettségről: ezt egy rendszeres vagy egy egyszeri kifizetéssel lehet kiváltani az életjáradékos szerződés esetében. Így a tartási szerződéssel szemben egy tisztán üzleti megállapodás jön létre a (későbbi volt) tulajdonos és a vevő (befektető) között.

Az idős embereknek, akik ilyen ingatlanokban élnek, a lakhatásuk fenntartását kérik a nagy (ez az említett, 40-50-60%-os) árengedményért cserébe.

Milyen előnyökkel jár mindez?

Az idős lakók számára ez az életminőségük gyors javulásával jár, anélkül, hogy elvesztenék a „tetőt a fejük fölül”. Így a sokszor alacsony nyugdíjukat (ez átlagosan kb. 140.000 Ft nettó havonta jelenleg, amely nem igazán alkalmazkodik az árfolyam-ingadozásokhoz és az infláció mértékéhez, főleg az élelmiszerek terén) ki tudják egészíteni és méltóságteljes életet tudnak folytatni.

A befektetők számára pedig a legnagyobb előny az alacsony ár. Egy féláras ingatlan magáért beszél: ugyanolyan összegért akár kettő ilyet is meg tudna vásárolni az ember. Így egy átmeneti árcsökkenés / „lufidurranás” / negatív trend után sem vesz oda az ember pénze.

Ugyanebből következik az is, hogy az alacsonyabb befektetett összeg hamarabb is megtérül: félárral számolva a hagyományos kiadási stratégiákkal szemben akár kétszer olyan gyorsan is megtérülhet.

Ha pedig a bérbeadási oldalról nézünk rá minderre, úgy is tekinthetjük, hogy 10, 12 vagy akár 15 évnyi lakbért egyszerre kapunk meg azzal, hogy ilyen olcsón jutunk hozzá az ingatlanhoz, méghozzá mindezt egy összegben, a vételkor. Így az ember megszabadul rengeteg kockázattól, a hasznosítása (vagy kiadási) kényszertől és az ebben rejlő buktatóktól is.

És ne feledkezzünk el arról, hogy mindez kiválóan kombinálható illetékkedvezményekkel és adóoptimalizálásra is.

Hogyan lehet ezeket az előnyöket kihasználni?

A Four Generations Property SE kifejezetten erre a célra kidolgozott egy szolgáltatást: ez a cég hisz abban, hogy ez a kockázatcsökkentő stratégia és konstrukció biztosíthatja az ezt igénybe vevő ügyfeleknek a kiemelt profit lehetőségét. Mindez még csábítóbb lehet az elérhető kizárólagos portfólióval, a hagyományosnál jóval alacsonyabb tőkeigénnyel és akár 80%-os likviditási mutató mellett.

 

Szólj hozzá!

Felújított mesés otthon, a főváros IX. kerületében

2021. július 07. 08:42 - annazsanett

A IX. kerület Budapest pesti oldalán helyezkedik el, történelmi neve Ferencváros, ezt a nevet használja a kerület önkormányzata is. Az egyre sokasodó lakóépületek között gyönyörűen karbantartott, modern és békebeli parkok húzódnak meg. A kerület az utóbbi öt évben óriási fejlődésen ment keresztül. A Ferenc tér vagy a Kerekerdő park nyugalmat sugároznak pedig pezseg az élet, még hétköznap délután is tele vannak kutyasétáltatókkal, családokkal, diákokkal. A Duna part remek sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket rejt magában kényelmes kiépített sétányával, foci,-gördeszka és kosárladba pályáival, napozásra is kitűnő zöld területeivel, de itt található többek között a Bálna, a MŰPA és a Nemzeti Színház is.

1_1.jpg

Annak aki ilyen környékre, a Duna part közelébe költözne a legelőnyösebb  az lenne, ha nem kellene a felújítással bajlódnia, különösen most, amikor a jelenlegi megnövekedett kereslet és az anyagár emelkedés mellett nagyon nehéz szakembert találni.

A mesés lakás

A kifinomult stílussal berendezett és teljeskörűen felújított, 80 négyzetméteres lakásban a nappali mellett két külön nyíló és valóban nagy méretű hálószoba, két fürdőszoba és egy külön álló konyha található. Egyszerű, könnyű, világos és letisztult berendezés és jól tervezett funkcionalitás jellemzi. Fellelhetőek benne a klasszikus, romantikus és vintage elemek is. A végeredmény egy jól élhető, ízlésesen berendezett tágas élettér lett ebben a gyönyörű lakásban. A látványos berendezés és a dekoráció összhangja remekül működik együtt. A nappaliban és a konyhában a világos bútorok dominálnak, kombinálva fa felületekkel. A két hálószoba stílusában passzol a nappalihoz, az egyikben a kék jelenik meg, a másikban a rózsaszín dominál, de a semleges alapszínek szinte bármilyen bútorzattal jól mutatnak.

2.jpg

A felújítás alatt kondenzációs gáz cirkó került beszerelésre, az elektromos és vízhálózat is cserélve lett, emellett padló és falfűtést alakítottak ki. A külső és belső nyílászárókat műanyagra cserélték. A bejárati és a belső ajtók egyedileg gyártott, jó minőségű, a lakáshoz színben illeszkedő darabok.

4d0db7f7281dd74065cf607ffedb1b.jpg

A lakás az infrastruktúrát tekintve kedvező és mégis csendes helyen fekszik, öt perc sétával több nagy élelmiszerbolt, éttermek, éjjel-nappali üzletek, zöldségesek, cukrászda is elérhető. A közlekedést tekintve szintén csak pár perc sétára van a 2-es, 4-6-os, 51-es villamosok megállója, a csepeli H7-es HÉV végállomása és a Boráros téri buszvégállomás. Az ingatlant reális áron, a környék átlagárának megfelelően kínálja a tulajdonos eladásra.

4.jpg

Szólj hozzá!

Nyílt napot tartanak az újbudai prémium lakóparkban

2021. június 16. 09:20 - annazsanett

Járja be ön is a Metrodom Őrmező lakóparkot, a béke szigetén épülő okosotthonokat Újbudán, és tekintse meg a nyílt napon a prémium kategóriás lakásokat és szolgáltatásokat. A lakópark Budapest XI. kerületében található a Mikes Kelemen és az Őrmezei út között, ahol az otthonok a csendes, kertvárosi negyedben közel 1,6 hektáros zöld területen helyezkednek el.

 ormezo-00009_1.jpg

A sokak által kedvelt kerületben békés, nyugodt utcák várják az ide költözőket, ahol idilli, fasorokkal tarkított, valódi kertvárosi hangulat jellemzi a környéket. A kiváló közlekedési adottságoknak köszönhetően a belváros könnyedén és rövid időn belül elérhető: a Kelenföldi pályaudvar mindössze két buszmegállóra található, emellett a villamos és buszjáratok, valamint metróvonalak is széles körben állnak rendelkezésre. A közelben található óvoda és iskola is, ezért a családok számára különösen kedvező a Metrodom Őrmező lakópark lokációja. A társasházban mindenféle méretű és változatos elosztású lakás megtalálható a 32 négyzetméteres kis lakásoktól egészen a gyermekes családok számára is ideális, 118 négyzetméteres, 5 szobás otthonokig.

_asp3584-edit_1.JPG

Az új építésű lakóparkoknál nagyon fontos a műszaki tartalom, hiszen egyre nagyobb az igény a lakáskeresők részéről, hogy az otthonok energiatakarékosabb fogyasztással rendelkezzenek. A Metrodom által kifejlesztett Dual Eco fűtés-hűtés rendszer a leggazdaságosabb működtetést biztosítja, a rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy a lakások „BB - Közel nulla energiaigényű” besorolást kaphattak. A Metrodom Őrmező lakóparkban nincsenek hagyományos fűtőtestek, hanem mennyezetfűtést találunk, így a hőleadást biztosító felület jóval nagyobb.

_asp3799.JPG

A lakópark biztonságáról a kiépített kamerarendszer gondoskodik, és a zavartalan mindennapokat őrszolgálat biztosítja a nap 24 órájában. A Metrodom Őrmező leglátványosabb pontja kétségkívül a védett, zárt belső kert, amelyet minden oldalról kerítés ölel körbe. A lakópark szolgáltatásait tekintve is kiemelkedik a többi hasonló, új építésű lakások közül. Az összesen 7 darab lakóépület a telek közepén található nyugalmas belső park és közösségi tér köré épült, ahol helyet kapott többek között egy közösségi nappali, edzőterem és szauna is. A közösségi nappali egy szabadtéri élménymedencére és napozóteraszra néz, a kisebb gyermekek kikapcsolódását pedig a szintén a belső parkban biztonságosan kialakított játszótér szolgálja.

ormezo-00004.jpg

Látogasson el a fejlesztő által június 18-19-én tartandó nyílt napra, ahol egészen különleges módon bejárható lesz szinte a teljes lakópark! Az érdeklődők megtekinthetik a wellness részleget, a szaunát és fitneszteremet, a kültéri medencét, és ezeken felül egy ízlésesen berendezett mintalakásba is be lehet majd menni. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet ezen a linket tehet meg!

 

1 komment

Madárcsicsergés és prémium okosotthonok Újbudán

2021. június 04. 09:20 - annazsanett

Budapesten, a XI. kerületi Őrmezőn a Mikes Kelemen utca és az Őrmezei út közötti területen épül a Metrodom Őrmező lakópark. Az ide költözőket ősfás telek és valódi kertvárosi harmónia várja tiszta levegővel, a főváros egyik méltán legnépszerűbb kerületében.

ormezo-00009.jpg

Elhelyezkedése

 A környék adottságainak köszönhetően a lakópark teljes egésze el van szigetelve a forgalmasabb utak zajától, emellett kiváló közlekedési kapcsolatokkal is rendelkezik. A Kelenföldi Pályaudvar mindössze két buszmegállónyira található, emellett a villamos és busz járatok, valamint metróvonalak is rendelkezésre állnak. A változatos alaprajzú lakások között a 32 négyzetméteres garzonlakástól a 118 négyzetméteres, 5 szobás nagyságú lakásig mindenféle lakásméret elérhető.
_asp3584-edit.JPG

Prémium szolgáltatások

A kertvárosi negyedben csend és nyugalom várja a lakókat, de nem csupán azért ideális családok számára is, mert a közelben óvoda és iskola is található. A klasszikus amerikai minta szerint épült lakóparkban összesen 189 lakás van, amelyek 7 darab négy emeletes épületben találhatóak, és az épületek között nagy méretű, szellős belső park húzódik, a gyermekek számára biztonságosan kialakított játszótérrel. Az épületek által közre fogott téren található a lakópark közösségi nappalija, amivel szemben egy szabadtéri élménymedence is helyet kapott; ennek melegéről a hulladékhőt felhasználva a lakópark hűtési-fűtési rendszere gondoskodik. A medence körül napozóteraszt alakítottak ki és amíg a szülők élvezik a napsütést, a gyerekek a parkban vagy a játszótéren kapcsolódhatnak ki. A belső parkban csak gyalogosan közlekedhetünk, autók nem zavarják a nyugalmat, mivel a föld felszíne alá vitt teremgarázsokba a telekhatáron lévő lehajtókon keresztül juthatnak be a gépkocsival közlekedők.

Nézze meg a lakóparkot a június 18-19-én tartandó nyílt napon, ahol megtekinthető lesz a wellness részleg, a szauna, fitneszterem, a kültéri medence, és egy mintalakásba is be lehet majd menni, így a lakópark szinte egésze bejárható lesz.

_asp3693.JPG

Műszaki tartalom

A Metrodom Őrmező nemcsak prémium szolgáltatásai miatt figyelemre méltó, hanem műszaki felszereltségét illetően is. A fűtést és hűtést a Metrodom saját fejlesztésű Dual Eco rendszere biztosítja, aminek köszönhetően a fűtési költségek valóban minimálisra csökkennek. Minden lakásban fejlett okosotthon rendszer lett kiépítve, amely garantálja, hogy bárhonnan ellenőrizhető és irányítható legyen a lakások fűtése, hűtése, világítása, valamint a nyílászárók állapota, akár az autóban ülve vagy a munkahelyre beérve, ehhez csupán egy okostelefonra vagy tabletre van szükség. A lakások alapfelszereltségéhez tartoznak továbbá a prémium szaniterek és csaptelepek, a legnagyobb gondossággal válogatva.

A nyílt napon az érdeklődők tehát betekintést nyerhetnek Őrmező prémium kategóriás lakóparkjába, és megismerkedhetnek a környékkel, valamint egy stílusosan berendezett lakással is. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött.

ormezo-00011.jpg

ormezo-00011.jpg

_asp3652-edit.JPG

 

 

1 komment

Mennyivel növelik egy ingatlan értékét a napelemek?

2021. június 02. 09:19 - annazsanett

1.jpg

Az mára talán mindenki számára egyértelmű, hogy ha napelem kerül egy házra, akkor annak megnő az értéke, keresettebb lesz az ingatlanpiacon, könnyebben lehet eladni. De mennyi pénzt jelent ez konkrétan, mennyi a napelemes rendszerek ára és mennyivel lesz tőlük értékesebb az az ingatlan amire telepítve lettek?

A napelemes rendszerek ma már a mindennapjaink részei. Szinte nem lehet úgy végigsétálni egy városrészen, hogy ne találkozzunk napelemekkel felszerelt házakkal. Az, hogy valaki napenergia segítségével állítson elő elektromos áramot, még pár évtizeddel ezelőtt is egy igazi utópisztikus fantázia volt, de mára ez már a valóság. Sokak számára fontos, hogy megújuló, zöld energiával fedezzék a háztartás áramfogyasztását, de a legtöbb ember szeme előtt mégis csak az lebeg, hogy mennyivel fog az ingatlan értéke növekedni a napelemek felhelyezésével, illetve, hogy mikorra fog mindez megtérülni.

Mitől függ a napelem megtérülése?

A National Renewable Energy Laboratory által végzett kutatás szerint minden dollár megtakarítás az energiaszámlán körülbelül 20 dollárral, azaz hozzávetőlegesen 6.000 forinttal növeli az otthonunk értékét. A megtakarítás pontos mértéke természetesen ingatlanonként változik, hiszen minden épület egyedi jellemzőkkel bír. Az értéknövekedés a napelemes rendszerek hatékonyságától is függ, amely főleg az alábbi két szempont határoz meg:

 1. Az ingatlan elhelyezkedése és tájolása

Itt a legmeghatározóbb a földrajzi elhelyezkedés, illetve magának az ingatlannak a tájolása. Hazánk déli tájain, az Alföldön, a Dél-Dunántúlon, valamint a Duna Tisza köze déli részén az éves napsütötte órák száma meghaladja a 2.000 órát is, míg az Északi-Középhegységben és az Alpokalján ez a szám nem éri el a 1.200 órát. Ebből nyilvánvaló, hogy az ország északi területein felhelyezett napelemes rendszerek nem működhetnek annyira hatékonyan, mint az Alföld déli részein telepített rendszerek.

A földrajzi elhelyezkedésen kívül az ingatlan tájolása is nagyban befolyásolja a napelemes rendszerek hatékonyságát. Az ideális tájolás a déli, de jó hatékonysággal működnek a délnyugati, valamint a délkeleti tájolású rendszerek is.
A nem ideális tájolást ki lehet küszöbölni speciális tartószerkezetekkel is, amelyek a napelemek dőlésszögének megváltoztatásával érnek el jobb hatásfokot. Azonban akadnak olyan kedvezőtlen tájolású ingatlanok is, amelyeknél a legjobb megoldás, ha a napelemek a földre vannak telepítve. Az ilyen rendszerek tervezésénél figyelembe kell venni a tájelemeket is, mint például egy fa vagy egy villanypózna, hiszen ezek is teljesítménycsökkenéshez, így értékcsökkenéshez vezetnek.

 1. A napelemes rendszer mérete

A tájolás szempontján kívül a napelemes rendszerek méretét is figyelembe kell venni, ha a megtermelt elektromos áramról van szó, hiszen nyilvánvaló, hogy egy nagyobb napelemes rendszer több energiát tud előállítani, mint egy kisebb. Egy átlagos magyar család villamosenergia-igénye éves szinten körülbelül 3.000 kWh körül mozog, amelyet egy 2,5-3 kW teljesítményű napelemes rendszerrel már könnyedén elő lehet állítani. Ehhez hozzávetőlegesen 15m2-es tetőfelületre lesz szükség.

Nem érdemes túlméretezni a rendszert, hiszen ilyenkor az értéknövelés ellenére a befektetés nem, vagy csak nagyon lassan térülne meg, mert egy átlagos háztartás nem tudná a túlméretezett rendszer által előállított energiát felhasználni vagy az áramszolgáltatónál értékesíteni.

Értéknövekedés számokban mérve

Az korábbiakban említett amerikai kutatás szerint az ingatlan értéke több, mint 1,68 millió forinttal nő minden egyes telepített kilowatt után. Ebből következik, hogy 2,5-3 kW-os teljesítményű rendszerekkel számolva, egy komplett napelemes rendszer átlagosan 4,2-5,04 millió forinttal növelheti meg az ingatlan értékét.

Ez a számítás az átlag amerikai viszonyokat veszi alapul, amely a magyar viszonyokat nem tükrözi teljesen; a tengerentúlon a telepítési költség körülbelül 1 millió forint per kW, így a kutatásban kapott 1,68 millió forintnyi értéknövekedés a beszerzési költség 160%-a. Hazánkban a napelemes rendszerek teljes bekerülési költsége valahol 500.000-600.000 forint/kW között mozog. Ha erre az értékre alkalmazzuk az Egyesült Államokra jellemző 160%-os értéknövekedést, akkor az átlagos, 2,5-3 kW-os teljesítményű napelemes rendszerek hozzávetőlegesen 2-2,8 millió forintos értéknövekedést jelentenek. Ezek a becslések által meghatározott összegek persze nagyban változhatnak a korábban említett változók (tájolás, méret) függvényében.

Ezen felül mindennapok során is nyomon lehet követni a napelemes rendszerek pénztárcára gyakorolt jótékony hatásait; a legkézenfekvőbb eset a havi villanyszámla csökkenése, vagy teljes eltűnése. Egy átlagos, négyfős magyar család havi villanyszámlája 10.000-15.000 forint. Ez az összeg a napelemes rendszerek sokszor milliós telepítési költségéhez mérten nem tűnik olyan jó befektetésnek, de ez a havi tízezer forintos megtakarítás éves szinten eléri a százezer forintot, amelyet a család fordíthat nyaralásra vagy egyéb más célra is.

A napelemek felszerelésével meggondolandó a háztartás energetikai átalakítása is. Ha a fűtést, vagy főzést is elektromosan oldják meg gáz helyett, akkor más közüzemi számlák is csökkenni fognak, ugyanakkor mivel az áram előállítása napelemek segítségével történik, ezért a megnövekedett áramfogyasztás nem fog semmilyen extra költséget jelenteni.

Jó hír, hogy a mai napelemek már olyannyira fejlettek, hogy akár a felhősebb és kevésbé naposabb időben is közel 100%-os hatékonysággal tudnak működni, és ha szép az idő, akkor a napelemes rendszer még energiatöbbletet is tud termelni. Ez azért nagyszerű, mert minden magyarországi áramszolgáltatónak törvényi kötelessége a megtermelt felesleges energiát egy bizonyos mértékig átvenni. Ez a korábban tárgyalt havi szintű megtakarításhoz hozzáadódik, így a család kitűzött anyagi céljait még gyorsabban el lehet érni.

A különböző támogatásoknak és kedvezményes hiteleknek köszönhetően ráadásul most a napelemek telepítése még olcsóbb lehet, így sokkal hamarabb megtérül a befektetés.

A számokon túl

Az ingatlan értékének a növekedése nem csak számokban mérhető. A napelemes rendszerekkel felszerelt ingatlanokról általánosságban elmondható, hogy sokkal kelendőbbek, mint hagyományos társaik, manapság már egyre többen kifejezetten az ilyen rendszerekkel ellátott házakat keresik. Az egyre bővülő keresleti oldal miatt egyre többen váltanak napenergiára, hiszen tudják, hogy így az ingatlan értékesítése sokkal gyorsabban meg fog történni.

Ez még akkor is igaz, ha a potenciális vevő nem kifejezetten napelemes rendszerekkel felszerelt otthont keres, hiszen ha két hasonló árfekvésű ingatlan közül kell választani, amely közül az egyik napelemekkel van ellátva, így közel 0 forint a villanyszámlája, akkor valószínűleg a napelemes házat fogja választani.

A számszerűsíthető értéknövekedésen túl, a környezettudatosság említhető meg, mint egyfajta eszmei értéknövekedés. A túlzott károsanyag-kibocsátás okozta klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamatokat indított el a világban, és a károsanyagok jelentős hányadáért a háztartások a felelősek. Ezek évi 20 tonna szén-dioxidot termelnek, amely jelentős része a fűtésből származik. Ha a napelemes rendszerek feltelepítése után árammal fogsz fűteni, akkor e döntésed miatt 20 tonna szén-dioxiddal kevesebb károsanyag kerül a környezetbe, így már ezzel is sokat segítettél a klímaváltozás lelassításában.

Manapság már szinte mindenkinek elérhető ez a technika, érdemes élni vele, hiszen jót teszel vele a pénztárcádnak, megnöveled otthonod értékét, és segítesz megmenteni a Földet!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása