Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

A felgyorsuló rohanó világ már hatással van az építőiparra is

2020. december 28. 10:18 - KB_Dorka

Az elmúlt években a gond nélküli építkezés felé tendálódik a kereslet.
Mindenki a saját munkájával van elfoglalva, nem fér bele az életmódjukba a hagyományos építési módokkal járó stressz.
A határidők betartása ma már nagyon fontos a családoknak. A mai fiatal generáció igyekszik környezetkímélő életmódot folytatni, akár a megújuló energiáknál, akár a környezettudatos építkezésnél is.  
Ezen problémákra tökéletes megoldás a 2020-tól már Magyarországon is elérhető Liapor készház technológia. Erről beszélgetünk Makrai Gáborral.

uj.jpg

Mi az a készház?

A készházak falai és egyéb részei előre, egy gyárban kerülnek legyártásra, és az építkezés helyszínén csak az összeszerelés zajlik. Ezzel rengeteg időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg.
Végre mi magyarok is időben elérhetjük ezt a tőlünk nyugatabbra már nagyon népszerű építési módot, és élvezhetjük annak minden előnyét.
A rendszer alapja, a falazatok fő összetevője és a rendszer névadója a Liapor. A liapor nem más, mint duzzasztott agyag kavics, mely öntéskor sioporral és cementtel keverve adja a szilárd, masszív falazatot.

Jól értem, hogy ezek a falak is agyagból vannak, mint a hagyományos tégla?

Igen, ezeknek a paneleknek is a fő összetevő anyaga az agyag, égetett kerámia,mint a hagyományos téglafalaknál. Szoktuk is viccesen úgy mondani, hogy itt egy fal nem 100 téglából áll össze, hanem egy fal, egy tégla!
Magával hordozza a téglafalak minden előnyét, sőt! Rendkívül ellenálló anyag, ellenáll a hőnek, a fagynak, a víznek, kiváló a hőszigetelő képessége és a hangszigetelése. Masszív falakról van szó, melyek véshetőek, fúrhatóak, faraghatóak, hasonlóan a téglafalakhoz.
Ennek a készház rendszernek óriási előnye, hogy szinte minden ugyanúgy elkészíthető belőlük, mint a téglafalaknál, csak sokkal olcsóbban és gyorsabban.

uj2.jpg

Más a tervezés a hagyományos házakhoz képest?

A tervezés folyamán bizonyos statikai szempontokat figyelembe kell venni, de egyébként a tervezés semmilyen extra tudást nem igényel a hagyományos házak tervezéséhez képest. Természetesen a tervezőket minden szükséges segédlettel ellátjuk a tervezés megkezdése előtt.

Különbözik valami az építés folyamán a hagyományos építéshez képest?

Az álomotthon megvalósítása itt is a tervezéssel indul, hiszen a készház technológia lehetővé teszi a teljesen egyedi tervezést is, nem szükséges katalógusházakat építeni. Az építészeti tervdokumentáció elkészítése után a gyár szakemberei elkészítik a falak gyártási terveit, gondosan megtervezve az elektromos és egyéb közmű kiállásokat.

Hol és hogy történik a falak legyártása?

A falak legyártása Európa egyik legnagyobb erre szakosodott gyárában történik.
A 10x3  méteres öntőformákba kialakítják a nyílászárók helyeit, az elektromos kötődobozokat, az erősáramú vezetékek védőcsöveit. Ezután felöntik az öntőformát liapor és siapor és cement keverékével, és két hétig szárítják. A teljes száradási idő után az erős és masszív panelek egyben kerülnek a helyszíne, ahol egy daru segítségével a 15 cm-es főfalakat és a 12 cm-es válaszfalakat 1-2 nap alatt összeszereljük.

Olcsóbb ez az építési mód a hagyományosnál?

Összességében elmondható, hogy igen, olcsóbb. Ami miatt ez az építési mód sokkal előnyösebb az nem csak a jobb hőszigetelés, hanem itt bizonyos építési folyamatok teljesen kimaradhatnak. Lényeges különbség, hogy a hagyományos sáv alap helyett szigetelt lemez alapot kell építeni. Ennek köszönhetően a felállított falak közé nem kell aljat szigetelést és betonozást tenni. Ez a technológia egy átlag megrendelőnek több milliós spórolást eredményezhet. A falak tetejére nem kell beton koszorút építeni sem. Ez az építési mód újabb százezreket spórol a megrendelőnek.

nappali_4.jpg

Mennyi idő alatt szerelnek össze egy ilyen házat?

A falak érkezése után maximum egy héten belül zárhatóvá válik a ház.

A liapor falazatok hőszigetelése mennyire mondható jónak? 

A falazat hő átbocsátási tényezője az un. U érték 0,16, ami kiemelkedőnek jónak számít. Ezen kiemelkedő tulajdonságokat ötvözve az energiaszükségletünknek megfelelő napelem rendszerrel egy NULLA energiaigényű 21. századi álomotthonunk lehet.

Vajon miért idegenkednek az emberek a hasonló könnyűszerkezetes házaktól?

Ez nem könnyűszerkezet, ez teljes értékű ház! A paneles építési mód az, ami esetleg könnyűszerkezetes. Sokan valóban félnek a könnyűszerkezetes házaktól, és nem mernek, vagy nem akarnak olyat építeni, de a tégla építést drágának találják. Nem csak nekik, hanem mindenkinek tökéletes megoldás lehet a liapor készház rendszer. Az ára optimális, masszívsága élettartama azonos a téglával, nem vizesedik, nem költöznek bele a falazatba állatok, tűzálló képessége az F180 tűzvédelmi osztálynak felel meg, ami a jelenleg elérhető legjobb fokozat. Nem véletlenül hívják az ilyen házakat német nyelvterületen liapor massszivhasunak!   

nappali_5.jpg      

Banki hitel vagy csok igényelhető erre a technológiára is? 

IGEN! A liapor készházak további előnye, hogy minden banki elvárásnak megfelel, hitel és CSOK esetén ugyanazok a feltételek érvényesek, mint egy téglaház esetén. Ez nem könnyűszerkezet, ez teljes értékű ház!

Egyszerűen nincs kompromisszum! Liapor készházak, az okos döntés!   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magazin.koltozzbe.hu/api/trackback/id/tr6716359472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása