Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

6 konyhai tipp, hogy te is spórolhass

2020. május 20. 14:59 - KBSara

Zabolázd meg a kiadásaidat olyan konyhai trükkök bevezetésével, amik nemcsak a pénztárcádat kímélik, de az egészséged is meghálálja majd újdonsült szokásaidat. Az otthoni főzés a spórolás origója, ám számtalan módja van még, hogyan tudsz megtakarításra szert tenni. Mutatjuk!

shutterstock_389674597.jpg

Nagybevásárlás csakis tudatosan

Ahelyett, hogy folyton a boltba rohangálsz, tervezd meg akár 2 hétre előre a menüt és listával indulj a szupermarketbe. Részesítsd előnyben a nagy kiszerelésű termékeket és tárazz be tartós élelmiszerekből is, de ne vegyél meg valamit csak azért mert akciós, ha végül úgysem fogod használni. A leárazott zöldségeket és gyümölcsöket le is fagyaszthatod, így ezekből is tehetsz többet a kosaradba. Próbáld ki a helyi gazdák termékeit, járj piacra és vegyél hazai, szezonális alapanyagokat. Mindig legyenek otthon olyan alapvető élelmiszerek, mint a liszt, a tojás, az olaj, a fagyasztott gyümölcsök, a krumpli, a bab, a zöldségek, a sajtok és a konzervek, amikből bármikor gyorsan készíthetsz valami finomat.

Ügyelj a tárolásra!

Hogy a vásárolt termékek minél tovább megőrizzék frissességüket, tárold őket úgy, ahogy a legjobb nekik. A hűtőben felülre mehetnek a megkezdett lekvárok tejtermékek, középre a felvágottak és a tojás, alulra pedig a halak és húsok, amiket nem fagyasztasz le. A fiókba kerüljenek a zöldségek és gyümölcsök, az ajtóba pedig a hőre legkevésbé érzékeny termékek.

Főzz kreatívan!

Az otthoni főzéssel nemcsak spórolhatsz, de mindig tudni fogod, mi is van pontosan a tányérodon. Egy egyszerű fogás is lehet mennyeien finom, ha friss, válogatott alapanyagokból áll. Bár csábítóak a drága szószok és dresszingek, ezeket magad is elkészítheted, ráadásul így a tartósítószerektől és ízfokozóktól is megkímélheted a szervezeted. Tarts heti 1 böjtnapot, amikor csak nyers ételeket, zöldséget, gyümölcsöt és turmixot fogyasztasz, így a felesleges kilóktól is megszabadulhatsz, az egészségedre is áldozol és még a tűzhelyet sem kell bekapcsolnod.

Hasznosítsd a maradékot!

Elsőre talán ijesztőnek tűnik, hogy maradékból főzz, de meg fogsz lepődni, milyen finomságok készülhetnek így. A zöldségköretet például felhasználhatod krémlevesbe, zöldségkrémbe, pástétomba vagy rakott ételekhez. Keresgélj izgalmas recepteket és vesd be a fantáziád!

shutterstock_1090304810.jpg

Gondolkodj előre!

Ha rendszeresen kávézol, vidd magaddal a hőtartós bögréd és fogyaszd az otthon lefőzött feketét. Válassz jó minőségű arabica fajtát, így az ízére sem lesz panasz.

Vond be a családot!

Készítsetek lecsót, finom savanyúságokat, lekvárokat és amit lehet, fagyasszatok le, így később ezeket sem kell boltban megvásárolnod. Hát nem nagyszerű?

Készen állsz rá, hogy új tippekkel spórolj a konyhában?

A cikk megjelenését a Provident Pénzügyi Zrt. támogatta, ha további érdekes tartalmakat szeretnél olvasni, akkor keresd fel a Provident blogját!

Képek forrása: Shutterstock
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magazin.koltozzbe.hu/api/trackback/id/tr4215709274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.